Dok ste vi mahalale ovdje,ja tepihe oprala.Ostao još jedan debeli,al to nek čeka sutra..Prilika se ne smije propuštati..Na ovim vrelinama osušit će se moji debeli tepisi,i onda sam mirna.
Koljena su crvena al mi duša mirna
Nije bilo dobrovoljaca,ni pod razno i šta da se radi..U se i u svoje kljuse..Nisu bili baš prljavi,ali neću da kvarim tradiciju..
Makk što se tiče ćilima bosanski,teško da ćeš i u Sarajevu naći neki izbor.Većinom po antikvarnicama prodaju polovne ćilime,jer skoro niko više to ne koristi..Ima ćilimara na Ilidži,ali ne znam jel još uvijek imaju bosanske ćilime.Na čaršiji ima ,al malo skroz..
Ja ih imam i čuvam kao najveće blago..Dobila sam jedan komplet od moje babe i jedan od moje sveki.Nije lako održavati to,posebno ako se ne koriste(a ja ih ne koristim nego čuvam),ali vrijedi truda..Imam jedan bijeli komplet sa plavim baklavama i jedan crni sa ljubičastim motivima.Svako ljeto to iznosim napolje,na sunce da se prozrači,i svake treće godine ih malo operem,da ne bi dobili moljca il da se ne bi "osuli".Po preporuci moja babe,u njih stavljam sapun i luč(ono drvo za potpalu vatre),kaže da su se tako oduvijek čuvali od mrmuše(moljca)..Ja sam nostalgična osoba i volila bi da sam se rodila u tom nekom vremenu davnom,u vrijeme Bosanskih ćilima i svega onog što je odisalo poštovanjem i dobrotom.Kad je obećana riječ bila zakletva i čist obraz bio vrijedniji od suhog zlata.Zato volim da skupljam te starine.U Hercegovini u jednoj sobi imam stvarčica još iz vrijeme austrougarske..
I,tako,ja malo zachatala temu,al krive ste vas dvije.Povukle ste me za jezik