Godina : 43 Broj poruka : 621 Mjesto : Bajina Basta Datum upisa : 30.07.2007
Predivno izgleda moram priznati da do sada nisam primetila ovo drvo a ni cula za njega, gde ga samo Boki nadje ?! Posto me je zadivilo potrazila sam nesto o njemu u mojim knjizicama, nema ga bas svuda a i ovo sto sam nasla je jako malo. Domaci naziv Davidia involucrata je Golublje stablo. Ovo drazesno stablo najlepse izgleda kada se raste samo na travnjaku. Moze proci i do 10 god dok se ne pojave bele brakteje koje podsecaju na latice. Kada jednom ocvrsne nije ga potrebno redevno orezivati. Ova vrsta zna da poprimi grmoliki oblik rasta ako se ne oblikuje kao stablo sa jednim deblom. Potice iz zapadnih delova Kine. Iz Kine ga je doneo 1904 god Ernest Wilson koji je skupljao zanimljive vrste. Ovo drvo je visoko do 25m. Toliko od mene za sad ali istraziva cu ga jos jer mi je bas skrenulo paznju. Cim saznam nesto novo javljam. Pozdrav za Bokija i hvala ti sto si me upoznao sa jos jednom novom vrstom
Godina : 41 Broj poruka : 645 Mjesto : Banja Luka Omiljena biljka : Javor Datum upisa : 29.05.2007 Zemlja :
HAHAHA e sad me bas nasmija s ovim Banja Luka je jako gusto zasadjena svim i svacim ali ovog drveta ne vidjeh nigdje u ovim krajevima ... pa ni u banjaluci ...
Jedina je vrsta ovog roda, ima dva varijeteta involucrata i vilmoriniana. Mada neki naučnici smatraju da su ovo dve različite vrste a ne dva varijeteta. Imaju različiti broj hromozoma tako da nemožemo da dobijemo hibridnu vrstu.