Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Zadnje teme
» WhatsApp(+371 204 33160)Buy TELC C1 Certificate Buy Goethe B
Golublje stablo (Davidia Involucrata) EmptyPon Nov 04 2024, 09:29 od jamesharrry22

» WhatsApp(+371 204 33160)BUY FAKE COUNTERFEIT EURO IN POLAN
Golublje stablo (Davidia Involucrata) EmptyPon Nov 04 2024, 09:28 od jamesharrry22

» WhatsApp(+371 204 33160)WHERE TO BUY(USA MADE)CALUANIE MUELE
Golublje stablo (Davidia Involucrata) EmptyPon Nov 04 2024, 09:17 od jamesharrry22

» WhatsApp(+371 204 33160)Buy TELC C1 Certificate Buy Goethe B
Golublje stablo (Davidia Involucrata) EmptyPon Nov 04 2024, 09:09 od jamesharrry22

» Buy Red & silver Mercury in china WhatsApp(+371 204 33160)bu
Golublje stablo (Davidia Involucrata) EmptyPon Nov 04 2024, 09:04 od jamesharrry22

» Buy B2 Cambridge-CPE-certificate WhatsApp(+371 204 33160)buy
Golublje stablo (Davidia Involucrata) EmptyPon Nov 04 2024, 09:03 od jamesharrry22

» Quick cash loan for any purpose
Golublje stablo (Davidia Involucrata) EmptyNed Nov 03 2024, 00:59 od sumitihomelen

» Voćne sadnice za jesenju sadnju!
Golublje stablo (Davidia Involucrata) EmptySre Okt 30 2024, 08:21 od benson

» Sadnice Voća - Najbolji Izbor za Vaš Voćnjak!
Golublje stablo (Davidia Involucrata) EmptyNed Okt 20 2024, 22:41 od benson

Socijalna tabla
Traži

Rezultati od :

Rechercher Napredna potraga

Fluks RSS

Yahoo! 
MSN 
AOL 
Netvibes 
Bloglines 

Vrijeme
Ko je trenutno na forumu
Imamo 18 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 18 Gosta :: 2 Provajderi

Nema

[ Videti svu listu ]

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 228 dana Sub Nov 09 2024, 11:17

Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

Golublje stablo (Davidia Involucrata)

4 posters

Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1Golublje stablo (Davidia Involucrata) Empty Golublje stablo (Davidia Involucrata) Sub Nov 17 2007, 22:29

boki_bl

boki_bl
moderator
moderator

Veoma dekorativno drvo cesto sadjeno u drvoredima ...

Golublje stablo (Davidia Involucrata) Davidi10

Golublje stablo (Davidia Involucrata) Davidi11

Poslednji izmenio dana Čet Feb 14 2008, 20:47, izmenjeno ukupno 1 puta

Kole

Kole
počasni član
počasni član

Predivno izgleda moram priznati da do sada nisam primetila ovo drvo a ni cula za njega, gde ga samo Boki nadje ?! Posto me je zadivilo potrazila sam nesto o njemu u mojim knjizicama, nema ga bas svuda a i ovo sto sam nasla je jako malo.
Domaci naziv Davidia involucrata je Golublje stablo. Ovo drazesno stablo najlepse izgleda kada se raste samo na travnjaku. Moze proci i do 10 god dok se ne pojave bele brakteje koje podsecaju na latice. Kada jednom ocvrsne nije ga potrebno redevno orezivati. Ova vrsta zna da poprimi grmoliki oblik rasta ako se ne oblikuje kao stablo sa jednim deblom.
Potice iz zapadnih delova Kine. Iz Kine ga je doneo 1904 god Ernest Wilson koji je skupljao zanimljive vrste. Ovo drvo je visoko do 25m.
Toliko od mene za sad ali istraziva cu ga jos jer mi je bas skrenulo paznju. Cim saznam nesto novo javljam. Pozdrav za Bokija i hvala ti sto si me upoznao sa jos jednom novom vrstom veildance

boki_bl

boki_bl
moderator
moderator

Kole , drago mi je kad nekom ucinim neku radost pa tako i ovo Very Happy
Eto vidis , svasta se procita , vidi i cuje ali uvijek ima nesto novo da covjek vidi !!!

Ovo drvo je i mene fasciniralo kad sam ga vidio prvi put ! Cool
Originalni domaci naziv koji si pronasla cemo da stavimo u naslovu teme ...

bucka

bucka
aktivni član
aktivni član

Pozdrav Bokiju ! Drvo je prelepo a interesuje me gde su ti drvoredi tj gde se nalaze? Posto ja nisam imala priliku da ga vidim i cujem. veildance

boki_bl

boki_bl
moderator
moderator

Bucka , stvarno to nebih znao ... samo nadjoh informaciju da je ova vrsta jako cesto koristena za drvorede !!!
Pozdrav i tebi ... Smile Cool

bucka

bucka
aktivni član
aktivni član

Hvala ti, kad sam citala tvoj tekst stekla sam utisak da je drvored u Banja Luci. Pozzzzz Laughing

boki_bl

boki_bl
moderator
moderator

HAHAHA Laughing e sad me bas nasmija s ovim Smile
Banja Luka je jako gusto zasadjena svim i svacim ali ovog drveta ne vidjeh nigdje u ovim krajevima ... pa ni u banjaluci ...

vlasta

vlasta
moderator
moderator

ni ja nisam vidjela ovo drvo....kod nas...ustvari nisam ga vidjela nigdje....osim na slici... veildance

Kole

Kole
počasni član
počasni član

Istraživala sam malo po netu i našla sam sledeće

RED: Cornales
FAM: Cornaceae ( Nyssaceae )
ROD: Davidia
VRSTA: Davidia involucrata

Jedina je vrsta ovog roda, ima dva varijeteta involucrata i vilmoriniana. Mada neki naučnici smatraju da su ovo dve različite vrste a ne dva varijeteta. Imaju različiti broj hromozoma tako da nemožemo da dobijemo hibridnu vrstu.

Sponsored content

Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu