Godina : 49 Broj poruka : 3873 Mjesto : .. Omiljena biljka : Exoticus Datum upisa : 22.02.2008 Zemlja :
Evo i moje kohlerije,koja hoce da cvjeta... Kohlerija je visegodisnja biljka,koja potice iz Kolumbije,da bi bila lijepa i bujna treba je svke tri godine ponovo razmnozavati. Kohlerija voli svijetlo mjesto ali ne direktno sunce.Prihranjuje se od aprila do septembra sa tecnim djubrivom 1-om mjesecno.,Kohlerija voli visoku vlaznost vazduha ali se nesmije orosavati da listovi nestrunu i biljka nepropadne,zato je bolji metod,da se stave kamencici u podlosku,nasuti vode i na kamencice saksiju sa biljkom. Presadjivati je treba svakog proljeca... Razmnozava se pelcerima ili diobom rizoma..
Godina : 46 Broj poruka : 2121 Mjesto : Apatin Raspolozenje : svet postaje manji sa brojem ljudi koje poznajes Datum upisa : 28.03.2008 Zemlja :
Ja sam cuo da se kohlerija treba preko zime prestati zalivati i naravno to primenio na mojoj. Krajem januara sam je poceo pomalo zalivati ali nije se nista desavalo. Danas sam primetio da se pojavio jedan maleni listic skroz pri rubu saksije, nekih 7 cm. od mesta gde se nalazila stara biljka. Znaci ima jos nade za moju kohleriju
Godina : 50 Broj poruka : 672 Mjesto : Svilajnac Raspolozenje : veciti melanholik Omiljena biljka : sve sem smrda Datum upisa : 02.03.2008
Kohlerija je jako interesantna biljka Da bi bila kompaktna sa velikim i lepim listovima kao i za obilno cvetanje potrebna je bas kvalitetna zemlja prehrana 1 nedeljno i cesto presadjivanje,po mogucstvu svakog proleca.
Funky sto se tice tvoje saksije sa rizomima moj savet ti je da ih izvadis iz te vec potrosene zemlje i rizome podelis ,dovoljno je da na svaku saksiju stavis 1 rizom ne veci od 2cm-a,pikiraj u male saksijice imaces ih po mojoj proceni sigurno 10-tak ako ne i vise Kad dostignu visinu od 5cm-a presadi u saksiju za 2 broja vecu i ostavi do jeseni kad ih opet mozes zasusiti pa od februara sledece godine sve iz pocetka
Ovo je moje licno iskustvo tako da ne moras da brines zbog nedostatka prostora za zimovanje ja svake jeseni zasusim moje saksije sa kohlerijom pa krajem januara ili pocetkom februara pretresem saksije i izdvojim 10-tak rizoma koji mi deluju najnaprednije posadim i tako svake godine
Ako ostavis u toj saksiji u kojoj su sada bice ti neugledne i sitne
Godina : 46 Broj poruka : 2121 Mjesto : Apatin Raspolozenje : svet postaje manji sa brojem ljudi koje poznajes Datum upisa : 28.03.2008 Zemlja :
Napokon neko ko zna nesto o kohleriji iz licnog iskustva ja sam se vec bio zabrinuo da sam unistio moju. Pre cetri dana sam bio kod zene koja mi je dala pelcer i njena je zadrzala listove ali je nekako ofucana. No bolje i takva nego nikakva. Danas kad sam video da je moja poterala mojoj sreci nije bilo kraja.
Godina : 55 Broj poruka : 2234 Mjesto : BIHAĆ Raspolozenje : uvijek sam raspoložena Omiljena biljka : Kaktusi i sukulenti ,a volim sve što je lijepo i što cvijeta i miriše Datum upisa : 03.01.2009 Zemlja :
Godina : 49 Broj poruka : 3873 Mjesto : .. Omiljena biljka : Exoticus Datum upisa : 22.02.2008 Zemlja :
Kohleria i dalje cvjeta neumorno..Toplo je preporucujem svima od ranog proljeca i sve do sad ima cvjetice,ako prezimi na toplom da je nezasusujemo cvjetace i po zimi,na prozorskoj dasci gdje ima dovoljno svjetlosti..