Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Zadnje teme
» WhatsApp(+371 204 33160)Buy TELC C1 Certificate Buy Goethe B
Ginkgo biloba - razmnožavanje EmptyPon Nov 04 2024, 09:29 od jamesharrry22

» WhatsApp(+371 204 33160)BUY FAKE COUNTERFEIT EURO IN POLAN
Ginkgo biloba - razmnožavanje EmptyPon Nov 04 2024, 09:28 od jamesharrry22

» WhatsApp(+371 204 33160)WHERE TO BUY(USA MADE)CALUANIE MUELE
Ginkgo biloba - razmnožavanje EmptyPon Nov 04 2024, 09:17 od jamesharrry22

» WhatsApp(+371 204 33160)Buy TELC C1 Certificate Buy Goethe B
Ginkgo biloba - razmnožavanje EmptyPon Nov 04 2024, 09:09 od jamesharrry22

» Buy Red & silver Mercury in china WhatsApp(+371 204 33160)bu
Ginkgo biloba - razmnožavanje EmptyPon Nov 04 2024, 09:04 od jamesharrry22

» Buy B2 Cambridge-CPE-certificate WhatsApp(+371 204 33160)buy
Ginkgo biloba - razmnožavanje EmptyPon Nov 04 2024, 09:03 od jamesharrry22

» Quick cash loan for any purpose
Ginkgo biloba - razmnožavanje EmptyNed Nov 03 2024, 00:59 od sumitihomelen

» Voćne sadnice za jesenju sadnju!
Ginkgo biloba - razmnožavanje EmptySre Okt 30 2024, 08:21 od benson

» Sadnice Voća - Najbolji Izbor za Vaš Voćnjak!
Ginkgo biloba - razmnožavanje EmptyNed Okt 20 2024, 22:41 od benson

Socijalna tabla
Traži

Rezultati od :

Rechercher Napredna potraga

Fluks RSS

Yahoo! 
MSN 
AOL 
Netvibes 
Bloglines 

Vrijeme
Ko je trenutno na forumu
Imamo 8 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 8 Gosta :: 2 Provajderi

Nema

[ Videti svu listu ]

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 228 dana Sub Nov 09 2024, 11:17

Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

Ginkgo biloba - razmnožavanje

+2
dadoxxl
vlasta
6 posters

Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1Ginkgo biloba - razmnožavanje Empty Ginkgo biloba - razmnožavanje Čet Jul 05 2007, 13:42

vlasta

vlasta
moderator
moderator

Generativno razmnožavanje

Ginko je dvodoma vrsta, što znači da postoje ženske i muške individue. Plodovi tj. sjeme je ljepljivo i neugodnog mirisa i naravno sreće se samo na ženskim biljkama. Sjetvom sjemena dobijamo ženske i muške biljke koje su identične, pa se u praksi ginko više proizvodi vegetativnim putem.
Postoje dva perioda sjetve:
1. U jesen kada sjeme prolazi prirodan proces stratifikacije.
2. U proljeće te ili sljedeće godine.
Muške sadnice ranije odbacuju list ( početkom oktobra ), a ženske sadnice list odbacuju krajem oktobra. U sadnji na zelenim površinama se preferiraju muške individue, kako bi se izbjegao neprijatan miris sa ženskih individua.
Ginkgo biloba - razmnožavanje Ginkgo10
Vegetativno razmnožavanje

Postoje tri načina:
1. Zelene reznice – uzimaju se sa dugorasta, s tim da se odstranjuje krajnji nezreli deo. Reznice su dužine 15-20 cm i tretiraju se fitohormonima. Supstrat u koji se pobadaju reznice je mješavina treseta i pjeska ( 1 : 2 ). Gaje se u staklari ili plasteniku a tokom zime se ožiljavaju. Početkom sljedeće vegetacije, kada prođe opasnost od mrazeva, sadnice se polako aklimatizuju i prenose u rasadnik.
2. Lučne položenice – izdanak se lučno položi u zemlju i pričvrsti rahljama. Nakon 1-2 godine ovaj izdanak se odvaja od matične biljke i dalje se školuje. Ovaj način razmnožavanja nema velikog značaja zato što se dobijaju "krive" biljke.
3. Kalemljenje – primjenjuje se kada hoćemo da dobijemo neke posebne forme ( npr. žalosna forma). Uzima se dvogodišnja podloga, koja se na 2-4 cm od korjenovog vrata zasječe. Kalemi se preko zime, prije početka vegetacije.
Ginkgo biloba - razmnožavanje Ginkgo11

2Ginkgo biloba - razmnožavanje Empty Re: Ginkgo biloba - razmnožavanje Ned Mar 15 2009, 09:42

dadoxxl

zaslužni član
zaslužni član

Imam sjemenka ginka,sada me interesuje kada da ga posadim i kako?

3Ginkgo biloba - razmnožavanje Empty Re: Ginkgo biloba - razmnožavanje Sre Mar 18 2009, 07:30

mena

mena
moderator
moderator

Posij ga kao i ostale sjemenke,uvjek napomenem ono pravilo preko sjemenke onoliko zemlje kolika je sama sjemenka..

http://biljke.bosnianforum.com/

4Ginkgo biloba - razmnožavanje Empty Re: Ginkgo biloba - razmnožavanje Pet Mar 20 2009, 06:39

voki

voki
počasni član
počasni član

Ja sam sakupio semenke pre neku godinu i posijao, nikla je šuma ginkića, naravno sve sam razdelio, sebi ostavio 2 komada koji su već veliki, prošle godine sam u proleće orezao donje grančice i ispod jednog drveta iskopao rupu i poslagao reznice. Vodio sam računa da je stalno vlažno i od 6-7 grančica dve su se ožilile. Bez fitohormona.

5Ginkgo biloba - razmnožavanje Empty Re: Ginkgo biloba - razmnožavanje Pet Mar 20 2009, 07:36

kelta

kelta
počasni član
počasni član

Meni propao ginko, i to u saksiji Sad

6Ginkgo biloba - razmnožavanje Empty Re: Ginkgo biloba - razmnožavanje Pet Mar 20 2009, 10:59

alisa

alisa
moderator
moderator

kelta ::Meni propao ginko, i to u saksiji Sad
Zao mi je...
Bit ću fina ništa više neću reći..Laughing

Sponsored content

Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Similar topics

-

» Ginkgo biloba