Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Zadnje teme
» Quick cash loan for any purpose
Grašak - Pisum sativum EmptyDanas u 00:59 od sumitihomelen

» Voćne sadnice za jesenju sadnju!
Grašak - Pisum sativum EmptySre Okt 30 2024, 08:21 od benson

» Sadnice Voća - Najbolji Izbor za Vaš Voćnjak!
Grašak - Pisum sativum EmptyNed Okt 20 2024, 22:41 od benson

» Rezervacije u toku za jesenju sadnju voćnih sadnica
Grašak - Pisum sativum EmptyNed Avg 04 2024, 22:34 od benson

» Ručna transportna kolica
Grašak - Pisum sativum EmptyČet Jun 06 2024, 22:10 od benson

» Fotinija - Red robin - Akcija 350 din!
Grašak - Pisum sativum EmptyPet Apr 19 2024, 06:16 od benson

» Fotinija - Red robin
Grašak - Pisum sativum EmptyNed Apr 14 2024, 07:45 od benson

» Prodaja sadnica svih vrsta voća
Grašak - Pisum sativum EmptyČet Feb 15 2024, 09:25 od benson

» Sadnice šljive 130 dinara Akcija!
Grašak - Pisum sativum EmptySre Feb 07 2024, 10:24 od benson

Socijalna tabla
Traži

Rezultati od :

Rechercher Napredna potraga

Fluks RSS

Yahoo! 
MSN 
AOL 
Netvibes 
Bloglines 

Vrijeme
Ko je trenutno na forumu
Imamo 7 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 7 Gosta :: 3 Provajderi

Nema

[ Videti svu listu ]

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 174 dana Sre Okt 09 2024, 22:04

Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

Grašak - Pisum sativum

+2
pbabic
voki
6 posters

Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1smel Grašak - Pisum sativum Pon Apr 14 2008, 16:23

voki

voki
počasni član
počasni član

Grašak spada u mahunarke (familija Fabaceae). Grašak je bogat ugljikohidratima, skrobom i proteinima. Nakon graška u zemljištu ostaju znatne količine N, koga grašak usvaja iz zraka. Grašak je dosta otporan na niske temperature, izdrži mrazeve i do -10 stepeni. U cvetanju ako su temperature preko 25 stepeni odbacuje cvetove i ne formira mahune. Grašak ima kratku vegetaciju pa je dobar predusev za ostalo povrće, kao što su mrkva, kupus, cikla... Pre setve u zemljište treba uneti oko 100 kg N i 200-300 kg P i K po hektaru.
Grašak može proklijati i na 5oC, ali kasnije sorte zbog klijanja i rasta na višim temperaturama daju do 30% veći prinos. Od početka cvatnje do zriobe grašak ima velike zahtjeve za vlagom. Tko želi veći prinos u tom periodu mora navodnjavati.
mala maro sa ovim delom tvoga teksta ne mogu da se složim. Kasnije sorte graška imaju dužu vegetaciju i veći genetski potencijal za rodnost, pa se sa kasnijim sortama ostvaruju i veći prinosi. Za grašak je poznato da se seje u proleće čim se može ući u njivu sa mehanizacijom, što ranije to bolje, jer visoke temperature mu smanjuju rast i prinos. Zbog toga se grašak ne može gajiti preko leta kao postrni usev iako bi se mogao tako uzgajati naspram dužine vegetacije, dok se boranija i pasulj mogu gajiti nakon žetve strnih žita jer nisu osetljivi na visoke temperature kao grašak. I rane i kasne sorte graška treba sejati u rano proleće, a rane sorte pre dozrevaju jer imaju kraću vegetaciju. Ako se zakasni sa setvom graška treba očekivati manji prinos, jer temperature iznad 25 stepeni u fazi cvetanja dovode do opadanja cvetova i starenja graška. ostoje i ozime sorte graška koje se mogu sejati u jesen. Grašak je otporan na kasne prolećne mrazeve, tako da se seje od kraja februara do kraja prve dekade aprila meseca. Kasnija setva je rizična i obavezno dolazi do smanjenja prinosa.

2smel Re: Grašak - Pisum sativum Pon Jun 01 2009, 10:37

pbabic

Novi član
Novi član

...dobio sam Oregon Giant i posijao da bih vidio kako će uspjeti u mojoj bašti. O.K. - spring ali zna li itko kako se može konzumirati, normalno osim standardno - čini mi se da netko reče da može i "sirov"Shocked .
Da li je to moguće ???

3smel Re: Grašak - Pisum sativum Uto Jun 02 2009, 07:06

mena

mena
moderator
moderator

Pbabic dobrodosao sto se tice graska i uopste mahunarki nisu dobre jesti u sirovom stanju nikako dok se to lijepo ne skuva. Very Happy

4smel Re: Grašak - Pisum sativum Uto Jun 02 2009, 17:46

Tilia cordata

Tilia cordata
zaslužni član
zaslužni član

Ni slučajno konzumirati živi grašak, osim ako ti nije stalo da dobiješ temepraturu... Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy

Možda ga neko konzumira sirov, ali kad se tek zametne zrno, tj..kad još nije dovoljno formirano i nije u fiziološkoj zrelosti.... Ja nisam nikad probala konzumirati kao živu namirnicu...ali sam čula da se može dobiti temepratura od svježe konzumiranih mahunarki.

P.S. Ne znam koliko je to tačan podatak.... Smile

5smel Re: Grašak - Pisum sativum Uto Jun 02 2009, 19:49

kelta

kelta
počasni član
počasni član

Pa ja mislim da taj podatak treba zapamtiti, isto kao i sa sirovim krumpirom, zlu ne trebalo kakvog bolovanja.. Cool

6smel Re: Grašak - Pisum sativum Sre Jun 03 2009, 08:35

pbabic

Novi član
Novi član

...nakon vaših mišljenja ni u ludilu ga neću probati sirovog, a švedi neka ga jedu kako god hoće!!! Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy

P.S. - scratch Ma ipak ću ih pitati kako ga sve konzumiraju pa ćemo se ovdje "čuti"... Very Happy

7smel Re: Grašak - Pisum sativum Sre Jun 03 2009, 12:27

Tilia cordata

Tilia cordata
zaslužni član
zaslužni član

E, baš tako...upitaj, pa nam javi......Mene baš zanima.....

P.S. Obavezno recept zapiši Smile

8smel Re: Grašak - Pisum sativum Sre Jun 03 2009, 13:11

alisa

alisa
moderator
moderator

kelta ::Pa ja mislim da taj podatak treba zapamtiti, isto kao i sa sirovim krumpirom, zlu ne trebalo kakvog bolovanja.. Cool
Za šta,da ga upotrjebimo,mi koji ne radimo,i nemam bolovanje Laughing

Sponsored content

Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Similar topics

-

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu