Godina : 57 Broj poruka : 634 Mjesto : Hrvatska Datum upisa : 09.09.2007
Treba mi tocan naziv ovih savijenih stapica-ove 2 niti koje se savijaju u aranzmanu-na pazaru je zovu vilina kosa a naisla sam na podatke da je vilina kosa skroz nesto drugo.......
Poslednji izmenio Mila1 dana Pet Maj 23 2008, 14:00, izmenjeno ukupno 1 puta
Broj poruka : 2122 Mjesto : Sarajevo Datum upisa : 24.02.2008 Zemlja :
ovu travu i kod nas zovu vilina kosa,i ako znam da to nije ona vilina kosa,koja je parazit.Ovu travu sam kao mala brala na blidinju,tj.u parku prirode blidinje,ima je tamo u velikom broju,polja i polja su prekrivena ovom travkom,često je ljudi koriste za cvijetne aranzmanei lako se da obojit,bojama,i super izgleda.i dugo sam i sama trazila po netu nešto o ovoj biljci,ali nisam našla puno,jer nemam latinski naziv.iz iskustva znam da je jako jako opasna za brati,jer joj je stabljika tako zilava i ostra da sam s ene jednom posjekla,pokušavajuči je ubrati golim rukama.znači za njeno branje potrebne makaze
jao mila,kad sam otvorila link,i vidjela naziv kovilje sjetila sam se da su ga tako bakice na planini zvale..kovilje ..dosta ga ima kod nas tačnije u hercegovini,a najviše oko parka prirode blidinje.nekada sam ga ja brala i bilo ga u svim vazama i cašama po kuči...kako rijedje idem na planine ,tako više nemam ni ovog bilja.. a baš me nostalgija povukla,morat ču mamu zaduziti da mi ubere jedan buketič,kada u ljeto bude planinarila po blidinju
i meni se svidja,a mama dok ih je brala ostavila je dugeee jako duge drske pa ih sad mogu lijepo u cup staviti,i kada su tek bile ubrane bile su skroz ravne,a sad su se sve ukovrdzale i uvile... sta mislite kojom bojom ih je najbolje bojiti..posto imam dosta ovih ljepotica planirala sma neke obojiti..
ma u pravi si mila,one i jesu najljepse prirodne,nego eto cisto iz dosade htijela sam neke obojiti..pa sad da mi treba boja i ne treba,mislim da su se divno uklopile u moj enterijer,posebno sad kad su mi skoro sve sobne biljke na balkonu,i kuca mi je djelovala nekako prazno bez svih tih saksija cvijeca......
eh agava,blidinje je sad turisticka destinacija a meni je bilo prije punoo ljepse kada se za risovac i blidinje slabo znalo,i kada su ga samo pohodili planinari i zaljubljenici prirode..tad je bilo puno ljepseee.dosta lijepih dana i noci provela sam na risovcu.planinarski dom,ski lift.a sad je to sve drugacije...sorry ljudi sto oftopicarimo,ali povukla me nostalgija