Evo, Fifi se nije smijala mojim nedoumicama, i poslala mi je sjajan tekst, kako da pokusam odrzati moju muholovku, hvala joj jos jednom....
"Nepentes
Visegodisnja terastricna biljka,epifit ili penjacica, koja nosi na krajevima lista pasivne zamke u obliku urne.Nepentesi rastu u sumi,na stjenama, u pijesku na morskoj obali ili prikaceni za drvece.Vecina vrsta je skoncentrisana u vlaznim regionima, ali neki nepentesi podnose smjenu kisne i susne sezone.
Nepentesi su dvodomne biljke . Muski i zenski cvjetovi rastu na odvojenim biljkama.Pol se tesko razlikuje.
Svjetlost:svjetlo mjesto , ali bez direktne sunceve svjetlosti.
Zemlja:40%svjetli treset, 40%perlita i 20% vermikulita ili ekspandiranog polistirena.
Djubrenje:od marta do oktobra , svaki deseti dan tecnim djubrivom za orhideje.Zimi jednom mjesecno.
Vlaznost vazduha: od 70-90% Redovno orosavati lisce , u zavisnosti od temp. prostorije. Uzimati kisnicu ili vodu bez krecnjaka, koja treba da odstoji par dana.
Zalivanje:svaka dva dana u periodu vegetacije, da bi supstrat bio stalno vlazan, ali ne ostavljati vodu u tanjiricu ispod saksije.Uzimati demineralizovanu vodu, kisnicu ili izvorsku vodu sa malo minerala.Temp. vode treba da je jednaka temp. prostorije.Zimi zaljevati na 1-2 puta sedmicno.
Izmjestanje u drugu saksiju: u proljece, svake druge godine, po mogucnosti u dosta duboke saksije od pecene zemlje .Prije nego sto se posadi biljka , takvu saksiju potopiti u vodu 24 sata da se dobro ovlazi.
Minimalna nocna temp. je 15 stepeni , a dnevne 21.
Razmnozavanje:reznicama stabljika u proljece, u sparini , na toplom.Vazdusnim polozenicama dugih stabljika nepentesa penjacica. Malo hormona za uziljavanjei dobra vlaznost supstrata omogucuju brze dobijanje korjena.
Stetocine i bolesti: biljne vasi napadaju biljke koje pate od suše ili oslabljene biljke zbog djubriva suvise bogatog azotom. Posto slabo podnose kupovne insekticide , najbolje je da se vasi uklone vatom natopčjenom sapunicom sapuna za pranje.
Nepentes ne zna za period pravog odmora . Odrzavajte stabilne uslove za uzgajanje, pustajuci u isto vrijeme da se supstrat blago osusi u toku zime , ako je temp. u prostoriji ispod 16 stepeni."