Godina : 68 Broj poruka : 570 Mjesto : Nish Raspolozenje : taman ko i ovo vreme ,promenljivije nego što bih volela Omiljena biljka : jatropa podagrica Datum upisa : 29.02.2008
Poshto me moja prija ,jedna fina gospodja odavde s foruma stalno kritikuje shto nisam bash ljubitelj cvetnica DEMANTUJEM je slikom.Ovo mi je MM kupio za 8 mart i zamislite ,nisam je ubila sve dosad.
Godina : 42 Broj poruka : 594 Mjesto : iza sedam moraa..... Omiljena biljka : Kaktusi - Difenbahije Datum upisa : 06.01.2008 Zemlja :
Dobila sam na poklon jednu lepu rascvetalu ciklamu, ali neznam kako da postupam s njom jer su mi rekli da je jako osetljiva i trazi drugacije uslove od ostalih sobnih biljaka!!
Koliko se cesto zaliva, koliko puta ona cveta godisnje (ja cula 2 puta), kad joj je period mirovanja...? Gde je najbolje mesto za nju u kuci, ja sam je stavila u dnevnu sobu ali mi rekose da je njoj bolje u hladnijem... help...help...help!!!
Godina : 49 Broj poruka : 3873 Mjesto : .. Omiljena biljka : Exoticus Datum upisa : 22.02.2008 Zemlja :
Evo nesto ukratko i osnovno,ja i pored uputa ciklamu unistim jer nemam hladnijeg prostora,gdje bi ona cvjetala i rasla kako treba.. Cvjetanje.. Od jeseni do proljeca..
Svjetlo. Pogoduje im dosta svjetla ali moraju biti zasticene od jakog sunca i zimi ih je najbolje drzati na prozorskoj dasci,,
Temperatura.. Najbolje je da je danju drzite pri 7-15 c a nocu otprilike pri 5c,zato je bolje da je smjestena u hodniku ili u nekoj manje grijanoj sobi..Ljeti se moze posaditi napolje..
Voda.. Zemlja mora biti vlazna,ali nesmije stajati u vodi..Zalivati uvjek u podlosku nikako odozgo da se nevlazi gomolj..
Presadjivanje Presadjivati je uvjek nakon cvjetanja kad vec stari listovi propadnu a novi se pocnu pojavljivati.. Ne stavljati ciklame u prevelike saksije jer one vole manje saksije i bolje cvjetaju u njima..
Razmnozavanje.. Razmnozava se sjemenom ili dijeljenjem gomolja..
U dobrim uslovima traje nekoliko godina samo sto cvjetovi kako je biljka starija budu sve sitniji..
Godina : 42 Broj poruka : 392 Mjesto : Banja Luka Raspolozenje : :-) Omiljena biljka : Ruza, kaktus Datum upisa : 12.11.2008
Obozavam ciklame a ubila sam pet, sest komada! Niposto ih ne presadjivati u vecu saksiju jer onda listovu izrastu dugacki i rijetki a od cvijeta ni pomena! Preporucljivo je da se zalivaju kiselom vodom koja je odstajala, onom bljutavom koju niko nece da pije. P.S. Ovo nije recept po kojem sam ubila svoje biljke!
Godina : 60 Broj poruka : 15 Omiljena biljka : klemats Datum upisa : 11.12.2010 Zemlja :
iz vaših postova vidim da vam ne idu ciklame, one zaista nisu teške za uzgoj! ja već 3 g. imam iste! one neće jako vruću i grijanu prostoriju, isto tako neće vodu u podlošku, vole dosta svjetlosti! na proljeće kad ocvijeta staviti ih negdje u vrt, u hlad i samo ponekad zaliti! u jesen kad potjera, zalijevati češće i početi sa prihranom!