Tačno je da nam ne cvjeta i ne izraste baš sve onako kako planiramo ovako dok sjedimo u kući. Ali se trudimo, pazimo i mazimo naše biljke.
S obzirom da sam prošle godine isprobavala gdje šta može (kuća tek napravljena), ove godine imam izmjena.
Iza kuće (sjever) definitivno ne uspijeva ni luk, ni salata, paprika ili bilo šta. Pokušala sam i nije uspjelo. Ono malo sunca nije dovoljno. Pa sad imam dio od 5x9 m koji uglavnom sunce obasja ujutro. Taj dio treba malo urediti, posijati travu, posaditi (kad kupim) rododendrone. Na jednom malom dijelu koje sunce obasja i predveče sadim ove godine gladiole, dalije. Tu je već pampas trava, ukrasni ribiz, lonicera koja će se popeti na šupu da je ne vidim
(a nju ćemo praviti kad otopli). Hortenzija je isto posađena, ali nešto slabo izgleda. Nadam se da ću nabaviti i kameliju za taj dio.
Ispred kuće (jug) trebam posaditi bijelu ružu puzavicu, presaditi lagerstremiju, i još dvije - tri ruže (koje sam jesenas stavila na ožiljavanje). Popraviti moj mali travnjak (prošle godine je bilo nekakvog korova pa sam morala čupati i ostalo je ćelavih mjesta).
Okolo su posađeni čempresi, ali ne dovoljno gusto, pa to treba popuniti, nekad.
S lijeve i desne strane su cvjetne gredice popunjene raznim lukovicama, karanfilom, ponekom ružom. Trebam provjeriti šta mi je tu još ostalo od prošle godine, te popuniti da se sve šareni svaki dan (aster, cinija, phlox, gazanija, kana, božur, hrizanteme...)
Ako uspijem ubijediti MM da mi da još jedan dio ispred kuće (da dvorište ne izgleda kao parkiralište
) - onda bih bila sretna i zadovoljna. I bliže ostvarenju onog što sam sebi zacrtala kad smo počeli raditi kuću.
A onda ću na jesen znati je li to to.