Godina : 46 Broj poruka : 2121 Mjesto : Apatin Raspolozenje : svet postaje manji sa brojem ljudi koje poznajes Datum upisa : 28.03.2008 Zemlja :
Tulipani pruzaju neogranicenu slobodu prilikom aranziranja. Prvenstveno zahvaljujuci raznim vratama mozemo se sresti sa svim bojama, velicinama i brojem latica. Tulipani se lepo pokazuju sami u buketima, mesani sa drugim cvecem kao i sa raznim vrstama zelenila i suvog repromaterijala. Jedana od nejzasluznijih cinjenica zasto ovo cvece nije kod nas zastupljene u aranzmanima kao u nekim drugim krajevima je sto ih svi povezuju sa bastama nasih baka ili komsija gde su rasli vec izmesani tulipani koji su uglavnom bili crvene boje. Tulipani se razmnozavaju lukovicama a prinos se razvrstava u bezcvetne koje su i dalje u proizvodnji kao repromaterijal i cvetne koje se plasiraju natržištu za proizvodnju cveta. Lukovice proizvedene u nasim klimatskim uslovima dozrevaju cak do 4 nedelje ranije nego u zemljama koje su severnije a koje uzgoj tulipana smatraju rantabilnim.
Godina : 46 Broj poruka : 2121 Mjesto : Apatin Raspolozenje : svet postaje manji sa brojem ljudi koje poznajes Datum upisa : 28.03.2008 Zemlja :
Tulipani spadaju u retku grupu cveca koje i nakon sto se ubere nastavlja sa rastom u vazi. Pre nego sto stavite tulipane u vazu trebalo bi ih samo malo orezati a to bi bilo najbolje ako bi uspeli u posudi u koju ih stavljate. Kasnije ih nije potrebno skracivati samo treba dolivato sveze vode. Neko kaze da im treba staviti andol u vodu, neko stavlja malo secera a ima slucajeva da se stavlja razblazena prihrana za cvece. Ja nisam pokusao ove egzibicije i trajali su poprilicno dugo.
Evo jedne zanimljive ideje sa tulipanima, u vecu vazu je postavljena manja u kojoj se nalazi voda a izmedju njih su ubacene sitne kuglice. Umesto kuglica mozete ubaciti i kamencice, staklene perle ili cak obojati vodu u neku zanimljivu boju koja ce se slagati sa bojom tulipana. Naravno moze da se koristi i drugo cvece za ovakav aranzman.
Da bi ovi cvetovi duze trajali treba paziti da se ispera sva zemlja kao i da se uklone listovi koji ce biti ispod nivoa vode. Zanimljivo je da tulipani rastu i nakon branja pa se moze desiti da se malo iskrive jer su krenuli prema izvoru svetla.
Godina : 47 Broj poruka : 1007 Mjesto : Bergamo,Italija-Srebrenik,BiH Omiljena biljka : ..Sukulenti/Kaktusi.. Datum upisa : 20.08.2008 Zemlja :
Pogledala sam sve...fantasticno!!! Zadrzala sam se ovdje jer sam htjela ubrati par tulipana u mom dvoristu i interesovalo me je kako ih mogu sacuvati...Hvala ti... Jako lijepo od tebe!!!!
Stiglo je prolece i vreme je tulipana. Na fotografijama je prikazan aranzman od tulipana koji nije tesko napraviti a jako je zanimljiv.
Tulipane je potrebno sloziti tako da vrhovi cvetova budu u istoj ravni. Sa dve gumice ga treba povezati kao na slikama, tu su koristene crvene da se postupak bolje vidi ali ako imate neku neutralnu boju (zelena, plava) lepse ce izgledati kasnije. Kad postavite gumice skratite krajeve na istu duzinu.
Deo ispod to jest iznad gumica i treba uvrtati u razlicitim pravcima.
Izaberite staklenu vazu tako da se vide stabljike koje stoje pod uglom okretanja i uzivajte u zanimljivom aranzmanu.
Posto se tulipani okrecu ka svetlosti kad se stave u vazu iskoristite to Kad ih stavite u vazu treba da budu na suprotnoj strani od izvora svetlosti. Tulipani ce se pokrenuti ka svetlosti i pomalo iskriviti.