Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Zadnje teme
» WhatsApp(+371 204 33160)Buy TELC C1 Certificate Buy Goethe B
KESTEN EmptyPon Nov 04 2024, 09:29 od jamesharrry22

» WhatsApp(+371 204 33160)BUY FAKE COUNTERFEIT EURO IN POLAN
KESTEN EmptyPon Nov 04 2024, 09:28 od jamesharrry22

» WhatsApp(+371 204 33160)WHERE TO BUY(USA MADE)CALUANIE MUELE
KESTEN EmptyPon Nov 04 2024, 09:17 od jamesharrry22

» WhatsApp(+371 204 33160)Buy TELC C1 Certificate Buy Goethe B
KESTEN EmptyPon Nov 04 2024, 09:09 od jamesharrry22

» Buy Red & silver Mercury in china WhatsApp(+371 204 33160)bu
KESTEN EmptyPon Nov 04 2024, 09:04 od jamesharrry22

» Buy B2 Cambridge-CPE-certificate WhatsApp(+371 204 33160)buy
KESTEN EmptyPon Nov 04 2024, 09:03 od jamesharrry22

» Quick cash loan for any purpose
KESTEN EmptyNed Nov 03 2024, 00:59 od sumitihomelen

» Voćne sadnice za jesenju sadnju!
KESTEN EmptySre Okt 30 2024, 08:21 od benson

» Sadnice Voća - Najbolji Izbor za Vaš Voćnjak!
KESTEN EmptyNed Okt 20 2024, 22:41 od benson

Socijalna tabla
Traži

Rezultati od :

Rechercher Napredna potraga

Fluks RSS

Yahoo! 
MSN 
AOL 
Netvibes 
Bloglines 

Vrijeme
Ko je trenutno na forumu
Imamo 14 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 14 Gosta :: 2 Provajderi

Nema

[ Videti svu listu ]

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 228 dana Sub Nov 09 2024, 11:17

Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

KESTEN

+7
bubamarac
Kole
vlasta
Goga
boki_bl
Mila1
kelta
11 posters

Idi na stranu : 1, 2  Sledeći

Ići dole  Poruka [Strana 1 od 2]

1KESTEN Empty KESTEN Pet Okt 26 2007, 19:43

kelta

kelta
počasni član
počasni član

Posto vjerovatno svi uzivate ovih dana u kestenju...bilo przenom ili kuvanom..evo vam mjesta da o njemu malo vise prodiskutujemo i naucimo SmileSmileSmile

2KESTEN Empty Re: KESTEN Pet Okt 26 2007, 21:15

Mila1

Mila1
počasni član
počasni član

voli kesten i sve od njega; kesten pire,kolace mljac mljac

3KESTEN Empty Re: KESTEN Ned Okt 28 2007, 12:28

boki_bl

boki_bl
moderator
moderator

Pitomi kesten (CASTANEA SATIVA)

Drvo koje naraste do 30 metara u visinu , dostize duboku starost ...
Izuzetno dobro podnosi sve vrste zemljista , medjutim najvise mu odgovara dug vegetacijski period a sto kraci zimski periodi !

Plod kestena sazrijeva u oktobru i novembru i tad pocinje da opada sa stabla zajedno sa ljusturom ...
Plod Pitomog Kestena je jestiv a ljustura mu je spolja bodljikava !
Porijeklo kestena smatraju se Mala Azija i Mediteran , a zastupljen je u gotovo u cijeloj Evropi , a najvece prirodno staniste u citavoj Evropi je upravo kod Petrinje u Republici Hrvatskoj !
Bačve izrađene od kestenova drva u Francuskoj i Italiji vrlo su cijenjene i tražene za čuvanje vina i piva.Kesten kao hrana ima visoku energetsku vrijednost. Za razliku od plodova oraha, lijeske i bukve, kojima je glavna sastojina masno ulje, glavni je sastavni dio kestena škrob, kojega u sirovoj sjemenci ima oko 44%. Osim toga u kestenu ima šećera, blizu 4% bjelančevina, oko 2% masti, dosta vitamina B1, a svega oko 5 mg% vitamina C. Jedno kestenovo drvo može godišnje roditi do 200 kg plodova. Ispečeni ili kuhani plodovi vrlo su omiljeno i ukusno jelo, osobito oni od velikih i oplemenjenih vrsta (maruni). U kulinarstvu se od kestena pripremaju juhe, pire, različiti slatkiši i dodaci nekim jelima.
Ljekovitost pitomog kestena odavno je poznata ne samo u narodnoj nego i u znanstvenoj medicini, pa je ističu mnogi autori. Ekstrakt lista kestena u farmaciji se miješa sa ostalim antikataralnim sastojcima, kao što je majčina dušica (Thymus serpyllum), radi dobijanja sirupa protiv kašlja. Ulje iz ploda pitomog kestena ima raznovrsnu primjenu u medicini kao sastojak lijekova protiv trbušnih oboljenja. Vitamin K koji se nalazi u kestenovu listu veoma je značajan jer ubrzava zaustavljanje krvarenja.

Tezina pojedinačnog ploda pit.kestena je 10-25 grama.

KESTEN Castan10

KESTEN Pitomi11 KESTEN Pitomi10

Poslednji put izmenio dana Pet Nov 02 2007, 20:01, izmenio ukupno 5 puta

4KESTEN Empty Re: KESTEN Ned Okt 28 2007, 12:37

boki_bl

boki_bl
moderator
moderator

Divlji Kesten (AESCULUS HYPPOCASTANUM L.)

Plodovi mu nisu jestivi i njegovim unosenjem u organizam moze doci do trovanja !
Izuzetno dobro podnosi hladnoću, sušu, sjenu i zagađen vazduh.
To je drvo prvog reda koje naraste u visinu do cak 30 metara , siroko razgranate krosnje gusto lisnate ! Plod divljeg kestena je spolja bodljikav ...
Porijeklom je iz sjevernog Irana, Kavkaza i Himalaje, posađeno je u Europi u Beču, 1576. godine.

Divljem i Pitomom kestenu zajedničko je samo ime, ove dvije biljke nisu botanički srodne, građa im je posve različita i pripadaju udaljenim biljnim porodicama iz dvaju različitih biljnih redova i podrazreda u biljnom razredu Magnoliatae. Divlji kesten član je porodice Hippocastanaceae, a pitomi pripada porodici bukvi, Fagaceae, sa srodnim mu vrstama bukvom i hrastom.

Divlji je kesten toploljibiv, ali podnosi i hladnoću i sušu.

KESTEN Chehor10

KESTEN Divlji10 KESTEN Divlji11

Poslednji put izmenio dana Pet Nov 02 2007, 20:02, izmenio ukupno 3 puta

5KESTEN Empty Re: KESTEN Ned Okt 28 2007, 13:36

Goga

Goga
aktivni član
aktivni član

Ja sam prije par dana par kestena piknula u teglu i sad čekam hoće li što potjerati.... grow3

Inače kestene obožavam.

6KESTEN Empty Re: KESTEN Ned Okt 28 2007, 15:43

boki_bl

boki_bl
moderator
moderator

Plod kestena ili reznice (grancice) ?

7KESTEN Empty Re: KESTEN Ned Okt 28 2007, 16:54

kelta

kelta
počasni član
počasni član

Ja znam da postoji divlji kesten (onaj sitni i ukusni koji jedemo) , i pitomi kesten,ili primorski kesten, koji je krupniji i ne jede se...nego trpa u ormare da sprijeci moljce SadSadSad...ocito da sam u zabludi Shocked

8KESTEN Empty Re: KESTEN Ned Okt 28 2007, 18:49

boki_bl

boki_bl
moderator
moderator

kelta ::Ja znam da postoji divlji kesten (onaj sitni i ukusni koji jedemo) , i pitomi kesten,ili primorski kesten, koji je krupniji i ne jede se...nego trpa u ormare da sprijeci moljce SadSadSad...ocito da sam u zabludi Shocked

Taj kesten sto ima sitan plod je ustvari "pitomi kesten" i on je jestiv i njega jedemo !!!
Dopunio sam gore post o pitomom kestenu ...

9KESTEN Empty Re: KESTEN Ned Okt 28 2007, 19:18

kelta

kelta
počasni član
počasni član

Hm Boki...malo je nelogicno da krupni kesten koji se sadi po parkovima nazivamo divljim, a divlji kesten, koga ima u izobilju, kako si primjetio, svako brdo iznad petrinje, sa sitnim plodovima, nazivamo pitomi?????

10KESTEN Empty Re: KESTEN Ned Okt 28 2007, 20:10

boki_bl

boki_bl
moderator
moderator

Kelta zbunjujes me ! Cool
Mislim da po sumi ima i divljeg i pitomog a po parkovima se sadi samo divlji kesten !!!
Tako bi trebalo ... u sustini kod divljeg kestena nema razlike u izgledu ploda u odnosu na pitomi , medjutim jedina razlika je ta sto je plod malo veci i sto izaziva trovanje stomaka ako se jede !

11KESTEN Empty Re: KESTEN Ned Okt 28 2007, 20:14

Goga

Goga
aktivni član
aktivni član

boki_bl ::Plod kestena ili reznice (grancice) ?

Ja radim čiribu - čiriba - piknula plod pa da vidim može li tako. ha-ha-ha Laughing Laughing Laughing

12KESTEN Empty Re: KESTEN Ned Okt 28 2007, 20:19

kelta

kelta
počasni član
počasni član

Nema po sumi i divljeg i pitomog....po sumama je samo divlji, jestivi, a po parkovima se sadi pitomi, krupni...i ko je drzao ta 2 kestena u ruci, moze da vidi razliku...pitomi(tj. onaj koga ja zovem pitomi) je dosta krupniji i svjetliji od divljeg, ne napadaju ga crvi...a sisarke su krupnije i samim tim ljepse bodu...
Ne zbunjujem ja...samo kuckam ono sto me ucili citavog zivota, a ti me sad zbunio sa tim :P

13KESTEN Empty Re: KESTEN Pon Okt 29 2007, 19:08

boki_bl

boki_bl
moderator
moderator

Goga ::
boki_bl ::Plod kestena ili reznice (grancice) ?

Ja radim čiribu - čiriba - piknula plod pa da vidim može li tako. ha-ha-ha Laughing Laughing Laughing

Gogo mislim da si uranila sa sadnjom iz sjemena !
Trebalo bi da sjemenke ostavis na tamno i hladno mjesto do proljeca , tamo do 3 mjeseca i tad da ih posijes ... jer potrebno im je da budu jedan vremenski period na hladnom da bi sjemenka na proljece skontala da je stiglo vrijeme budjenja i kako bi niknula !

Pozeljno je da ih u trecem mjesecu probudis iz zimskog sna drzanjem 1 dan ( 24 sata) u toploj vodi pa ih onda posijes u rastresitu zemlju ... i uspjeh ne smije izostati !!!

14KESTEN Empty Re: KESTEN Čet Nov 01 2007, 19:55

Goga

Goga
aktivni član
aktivni član

Hvala Boki! Ovo nisam znala, a kako volim probavati, ja probala. Sad ću odmah par komada spremiti da spavaju, pokriti perinom i poljubiti za laku noć.

15KESTEN Empty Re: KESTEN Pet Nov 02 2007, 20:04

boki_bl

boki_bl
moderator
moderator

Kelta ...
Pogledaj malo ovo gore sto napisah o kestenu i obrati paznju na slike koje ubacih gore u textu ...

Obrati paznju na izgled ploda divljeg i pitomog kestena , da , jako su slicni samo sto je plod divljeg kestena mnogo veci i svjetliji u odnosu na pitomi ...
Izgleda da vecinom po nasim sumama se moze naci Pitomi Kesten !!!
Sad kad malo skontam dolzaim do tog zakljucka ... divlji nisam ni vidio kod nas osim u parkovima a uveliko se koristi i za drvorede !

16KESTEN Empty Re: KESTEN Pet Nov 02 2007, 20:09

kelta

kelta
počasni član
počasni član

dobro SadSadSad...a sto izbrisa moju slicicu SadSadSad

17KESTEN Empty Re: KESTEN Pet Nov 02 2007, 20:20

boki_bl

boki_bl
moderator
moderator

kelta ::dobro SadSadSad...a sto izbrisa moju slicicu SadSadSad

Zato sto je bila nepotrebna onako bez texta ... tema je o divljem i pitomom kestenu ti si postavila sliku iznad koje ne pise o kojoj je vrsti rijec ne znaju svi da je slika od divljeg kestena ... shvatas ?

Moras o tome da vodis racuna ... Cool

18KESTEN Empty Re: KESTEN Uto Nov 06 2007, 19:11

Mila1

Mila1
počasni član
počasni član

Boki odakle ti toliko znanje o kestenu?

19KESTEN Empty Re: KESTEN Uto Nov 06 2007, 19:22

vlasta

vlasta
moderator
moderator

u pravu je boki za kesten...pitomi kesten je ovaj sto ga jedemo...a divlji kesten je ovaj sto je malo obolio po nasem gradu...jer ga napada kestenov moljac...Cameraria ohridella

20KESTEN Empty Re: KESTEN Sre Nov 07 2007, 10:37

Mila1

Mila1
počasni član
počasni član

Laughing i ucinilo mi se da je u pravu a i djeluje dosta samouvjeren Cool Cool

21KESTEN Empty Re: KESTEN Sre Nov 07 2007, 17:17

boki_bl

boki_bl
moderator
moderator

Mila1 ::Boki odakle ti toliko znanje o kestenu?

Citam dosta literaturu ...

vlasta ::u pravu je boki za kesten...pitomi kesten je ovaj sto ga jedemo...a divlji kesten je ovaj sto je malo obolio po nasem gradu...jer ga napada kestenov moljac...Cameraria ohridella

Hvala Cool

22KESTEN Empty Re: KESTEN Čet Feb 14 2008, 21:50

Kole

Kole
počasni član
počasni član

Divlji kesten se smatra najlepsim liscarom Evrope a Pancčićeva omorika najlepsim četinarom.

23KESTEN Empty Re: KESTEN Čet Apr 24 2008, 18:15

bubamarac

bubamarac
moderator
moderator

U Apatinu ima dosta divljg kestena posadjeno u drvorede. Ja volim ovo drvo iz daljine da gledam i uzivam u njemu ali mu bas ne prilizaim i kad god mogu izbegnem kontakt sa njim. Pre dve godine me je napao jedan plod kestena tako sto je uskocio u soljicu sa espresom. Ja sam bio isprskan espresom a solja je pukla. Danas sam im prisao malo blize da ih uslikam Very Happy

KESTEN Beli10KESTEN Rozi10

http://poljoinfo.com

24KESTEN Empty Re: KESTEN Uto Okt 27 2009, 15:36

jasminaaa

jasminaaa
počasni član
počasni član

Vrijeme je za prženi kesten Very Happy .Navalite dok još ima ..........

KESTEN Picture001-32

25KESTEN Empty Re: KESTEN Uto Okt 27 2009, 18:10

Tilia cordata

Tilia cordata
zaslužni član
zaslužni član

Upravo sam pojela nekoliko kestena, i to usput dok sam se vraćala kući! Sva sam bila umrljana, šake, usne, brada,a zube da i ne spominjem..eheheh, ali su extraaaaa....mmmmmmmmm, njam, njam geek

Sponsored content

Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 2]

Idi na stranu : 1, 2  Sledeći

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu