Vranilova trava, vranilovka Višegodišnja zeljasta biljka sa horizontalnim rizomom, aromatičnog mirisa i ukusa. Stabljika pri osnovi delimično leži na zamlji, ostalim delom uspravna, visoka 20-50 (80) cm tamno zelena, često ljubičasta do mrka. Listovi sa lisnom drškom, liska jajasta sa celim obodom, i na licu i na naličju sa utisnutim žlezdama. Priperci sedeći, jajasti, purpurni. Cvetova 3 složenih u sedeće cvasti, a ove u terminalne ili pazušne prividne klasiće, koji zajedno grade metlice. Čašica zvonasta sa 5 trouglastih zubaca. Krunica svetlocrvena do tamnocrvena, katkada prljavobela; neznatno dvousnata. Orašice glatke, mrke. Cveta VII-IX. Gde se može naći? Rasprostranjena na sušnim obroncima, u šikarama, do 2000 m nadmorske visine. Šta se koristi? Vršni deo biljke u cvetu, etarsko ulje. Kako se sakuplja? Seku se vrhovi grančica u cvetu, suše u hladu, na promaji ili se vezuju u kitice i tako suše. Listovi i cvetovi se mogu skinuti sa grančica. Ulje se dobija destilacijom suve herbe. Zašto je lekovit? U etarskom ulju koje sadrži najzastupljenija komponenta je timol koji ima izražena antibakterijska svojstva. Šta još treba znati? Vranilova trava se najčešeće koristi kao čaj za opuštanje grčeva organa za varenje, kod otežanog lučenja žuči i blažih proliva. Utiče na izlučivanje mokraće. Takođe, blagotvorno deluje kod nazeba, gripa i kašlja. Spolja se koristi kod razih upala kože i sluznice, a naročito za ispiranje hemoroida. Od etarskog ulja vranilove trave izrađuju se preparati koji deluju na izlučivanje mokraće i na upalu mokraćnih puteva. U kombinaciji sa uljem ruzmarina, upotrebljava se spolja za utrljavanje u lečenju reumatizma i obolelih zglobova. Upotreba u kuhinji: Koristi se kao dodatak masnim i jelima od svinjskog mesa. Srodna vrsta Origanum heracleoticum je poznati začin origano Verovanje Naziva se vranilovka jer je do otkrića sintetičkih boja korišćena za dobijanje crne - vrane boje. |
Tekst sam našla na internetu . . . A inače ova lekovita biljka se gaji u rasadniku Nacionalnog parka Tara o kom sam ja pisala
Poslednji izmenio Kole dana Čet Apr 03 2008, 16:11, izmenjeno ukupno 1 puta