Godina : 40 Broj poruka : 914 Mjesto : Torak Raspolozenje : Dobro Omiljena biljka : Uglavnom sve Datum upisa : 04.03.2009 Zemlja :
Evo nicu me kale ali cudno nekako kao da je belo korenje,mozda sam posadila naopacke neznam kolko cete dobro videti sa slike,al da vas ne zbuni ovo sa strane to je cackalica
Godina : 55 Broj poruka : 2234 Mjesto : BIHAĆ Raspolozenje : uvijek sam raspoložena Omiljena biljka : Kaktusi i sukulenti ,a volim sve što je lijepo i što cvijeta i miriše Datum upisa : 03.01.2009 Zemlja :
Godina : 55 Broj poruka : 2234 Mjesto : BIHAĆ Raspolozenje : uvijek sam raspoložena Omiljena biljka : Kaktusi i sukulenti ,a volim sve što je lijepo i što cvijeta i miriše Datum upisa : 03.01.2009 Zemlja :
Godina : 63 Broj poruka : 423 Mjesto : Kikinda Raspolozenje : raspolozena, nego sta Omiljena biljka : dracena Datum upisa : 13.03.2009 Zemlja :
Marinela i Niho i mene ste zarazili , i ja sam kupila jednu gomolju Na njoj se video već izdanak pa sam ga posadila tako da ga prekrije zemlja. Da li je to dovoljno duboko? Da li je držite u hladnoj prostoriji ili na toplom?
Ja svoje držim baš na ledenom u hodniku pa možda baš zato baš izgleda neće još i da nikne
Godina : 40 Broj poruka : 914 Mjesto : Torak Raspolozenje : Dobro Omiljena biljka : Uglavnom sve Datum upisa : 04.03.2009 Zemlja :
A to za dubinu neznam ja mislim da si dobro. Evo meni na toplom za malo vise od 2 nedelje su nikle e sad neznam dal sam dobro sadila ili napacke jer kazem da izgledaju kao bele zile dok mi neko ne kaze dal je to dobro tako neznam ni ja nesto mi niklo sad sta neznam ni ja vise
I posle vadjenja lukovice iz zemlje da ustanovim sta je to belo ustanovila sam da su to ipak zile sa strane lukovice koje su provirile napolje,a na lukovici vide se mali vrhovi,tako da sam je dobro posadila nisam naopacke samo to korenje se malo zbunilo kud da krene a do nicanja cu se ja bogami nacekati
-Evo par sličica,a posadila sam i crvene kd cvijetaju vidjećete slikam...
I ova je čini mi se bijela a imam i druge uzela sam lukovice koje su već posađene
Godina : 42 Broj poruka : 29 Mjesto : split Omiljena biljka : ruža Datum upisa : 16.04.2009 Zemlja :
molim pomoć:juče sam dobila kale,one vec imaju korjen i mladice su odvojene od glavne biljke,nemam zemlje pa ih drzim u vodi dok je ne posadim,strah me da mi ne propadnu,sta da radim?
Godina : 44 Broj poruka : 255 Mjesto : Mostar Raspolozenje : Optimista,altruista Omiljena biljka : Sve cvjetajuće biljke Datum upisa : 04.03.2009 Zemlja :
Godina : 44 Broj poruka : 255 Mjesto : Mostar Raspolozenje : Optimista,altruista Omiljena biljka : Sve cvjetajuće biljke Datum upisa : 04.03.2009 Zemlja :
Marinela, ako je uzgajaš na otvoreno, već ti treba biti vani. To je biljka sa izduzenim listovima i ljevkastim cvijetovima koji u sredini imaju dobro razvijeni zuti tucak. Moze se uzgajati u kuci i napolju. Cvate u proljece i rano ljeto. Kala ima pretežito bijeli cvijet, ali se mogu naći i hibridne vrste sa žutim ili roza cvijetom. U toplijim krajevima, kao npr. kod nas blizu mora moze se drzati cijelu godinu napolju. U ljeto treba toplinu, zimi prohladno. Nakon cvjetanja postepeno prestati zalijevati i nakon 2 mjeseca, kada se listovi potpuno osuse, izvaditi iz zemlje i ponovo posaditi ( ako se drzi u kuci ). Ako kalu drzite na balkonu onda je ostaviti u piljevini ili novinskom papiru do proljeca. Prilikom rasta i cvjetanja obilno đubriti.
Godina : 55 Broj poruka : 734 Mjesto : Dublin, Irska Omiljena biljka : kaktusi, sobne biljke, orhideje, lukovice Datum upisa : 18.12.2008 Zemlja :
Moja kala se nalazi cijele godine u vrtu. Posto Irska nema snijega i rijetko da ima mraz ili temperaturu ispod nule, svima se kale nalaze vani i rastu preko cijele godine. Za 3 godine moja kala je dostigla metar visinu.