Prije nego pocnemo da pisemo o ovoj fantasticnoj vocki volio bih da kazem par rijeci o istoj
Mnogo ima dekorativan izgled stabla , prilicno hranjljive i ljekovite
plodove i zbog toga je mnogo omiljen i cijenjen medju ljudima ...
Mnogi ga rado gaje jer je izuzetno lijepa vocka a i njegovi plodovi su
itekako korisni u domacinstvu i imaju ljekovita svojstva !!!
Cvjetovi su mu ruzicasto bijele boje i prelijepo mirisu !
Razlog zasto se ova vrsta vrlo malo moze vidit na balkonima i uopste kod
nas je zbog nedovoljnog poznavanja gajenja i odrzavanja u
kontinentalnim uslovima ...
Dosta sam snabdjeven literaturom i mnogo citam o biljkama pa cu pokusat da prenesem neka svoja iskustva i znanje i ovdje ...
Plodovi Limuna kad sazriju ne moraju se skidati sa njega jos narednih pola godine i nece uopste da uvenu , tako da prakticno ako imate stablo limuna uvijek cete u svako godisnje doba imati nekoliko zrelih i svjezih plodova limuna na stablu !
limun se moze uzgojit iz sjemena i ne mora se kalemit da bi radjao ali nece toliko biti bujan (slabije ce rasti , manje plodova donositi ) !
Ja planiram jos jedan limun iz sjemena uzgojit i taj cu da kalemim a ovaj sto sada imam necu kalemit ... star je svega 1 godinu
Sve sobne biljke pa i Limun treba drzati na izuzetno svijetlom mjestu a da nije na promaji , i zimi kad radi il centralno grijanje il se grijemo na neki drugi nacin , dosta se zrak isusuje i vlaznost bude na minimumu pa je potrebno da sve biljke u stanu orosavamo ( prskamo vodom ) bar 1 do 2 puta sedmicno ...
Mnogo ima dekorativan izgled stabla , prilicno hranjljive i ljekovite
plodove i zbog toga je mnogo omiljen i cijenjen medju ljudima ...
Mnogi ga rado gaje jer je izuzetno lijepa vocka a i njegovi plodovi su
itekako korisni u domacinstvu i imaju ljekovita svojstva !!!
Cvjetovi su mu ruzicasto bijele boje i prelijepo mirisu !
Razlog zasto se ova vrsta vrlo malo moze vidit na balkonima i uopste kod
nas je zbog nedovoljnog poznavanja gajenja i odrzavanja u
kontinentalnim uslovima ...
Dosta sam snabdjeven literaturom i mnogo citam o biljkama pa cu pokusat da prenesem neka svoja iskustva i znanje i ovdje ...
Plodovi Limuna kad sazriju ne moraju se skidati sa njega jos narednih pola godine i nece uopste da uvenu , tako da prakticno ako imate stablo limuna uvijek cete u svako godisnje doba imati nekoliko zrelih i svjezih plodova limuna na stablu !
limun se moze uzgojit iz sjemena i ne mora se kalemit da bi radjao ali nece toliko biti bujan (slabije ce rasti , manje plodova donositi ) !
Ja planiram jos jedan limun iz sjemena uzgojit i taj cu da kalemim a ovaj sto sada imam necu kalemit ... star je svega 1 godinu
Sve sobne biljke pa i Limun treba drzati na izuzetno svijetlom mjestu a da nije na promaji , i zimi kad radi il centralno grijanje il se grijemo na neki drugi nacin , dosta se zrak isusuje i vlaznost bude na minimumu pa je potrebno da sve biljke u stanu orosavamo ( prskamo vodom ) bar 1 do 2 puta sedmicno ...