Godina : 44 Broj poruka : 255 Mjesto : Mostar Raspolozenje : Optimista,altruista Omiljena biljka : Sve cvjetajuće biljke Datum upisa : 04.03.2009 Zemlja :
Godina : 44 Broj poruka : 255 Mjesto : Mostar Raspolozenje : Optimista,altruista Omiljena biljka : Sve cvjetajuće biljke Datum upisa : 04.03.2009 Zemlja :
Godina : 55 Broj poruka : 2234 Mjesto : BIHAĆ Raspolozenje : uvijek sam raspoložena Omiljena biljka : Kaktusi i sukulenti ,a volim sve što je lijepo i što cvijeta i miriše Datum upisa : 03.01.2009 Zemlja :
E sad stvarno moram upitati za tvoje ljepotice ------pa kako uspijevaš da ti budu ovako lijepe i bogate listovima . Mene jednostavno ta biljka neće . Ja sam čula da ona jako voli toplu vodu -za zalijevanje i da baš takva bude - Kako ti uspijevaš jer su prelijepe
Godina : 68 Broj poruka : 724 Mjesto : zemun, srbija Raspolozenje : vedro Datum upisa : 24.02.2009
Svaka čast kakve su Ja imam devet velikih ljubičica i dve tri mlade, od toga samo jedna cveta, ostale imaju lepo i zdravo lišće, al nemam pojma kako da ih nateram da cvetaju
Vjerujte mi da nemam poseban tretman za njih! Pikirala ih u malo veće saksije i vodim računa da im listovi ne diraju zemlju, jer dolazi do truljenja. Ako se to desi, odstranim ih! Držim ih pored prozora u poluosunčanom položaju i zaljevam sa stajaćom vodom, ne direktno sa česme. Zaljevam ih preko tacne i to je to! Hm? Ne znam, kakva je voda kod vas, koja je vrsta supstrata i koje saksije koristite. Ako koristite glinene saksije, one imaju svoje prednosti, ali isto tako i nedostatke! Vremenom dolazi do taloženja soli, a koncentracija soli je veoma važna indikacija hemijskih svojstava. Što je sadržaj soli veći, veći je otpor provodljivosti potrebhih makro i mikro elemenata.
Napomena: U cilju sprečavanja taloženja soli i istovremeno dezinfekcija od gljivica preporučuje se jednostavni postupak- Potapanje saksija 24h u vodi na temepraturi od 60-80 C.
P.S. Moje ljubičice vole muziku, plešu sa mnom skupa
Godina : 68 Broj poruka : 724 Mjesto : zemun, srbija Raspolozenje : vedro Datum upisa : 24.02.2009
Stajale su mi na severnom prozoru, nisu čini mi se imale dovoljno svetla. Prebacila sam ih pre neki dan na južni pa ćemo videti. Moje su u plastičnim saksijama, iščitala sam svakakve savete, prihranjujem, zalivam sve po PS, al cvetova nema pa nema
"Lepa Kata"
Možda je razlog što tvoje ljubičice ne cvjetaju, suficijencija nitrogena
Simptomi:
- agresivan+bujan rast - intenzivno zelena boja listova zbog visoke koncentracije Nitrata i Amonijaka - odbacivanje cvjetova ( abortiranje) - bijlke su senzibilizarane-osjetljive na bolesti
Provjeri supstrat....ako je samo mineralno tlo sa dodatkom stajnjaka, velika je vjerovatnoća upravo ovo što sam napisala.
Nadam se da ću barem malo pomoći da krasotice krenu..
Hvala ti tilija, ne bi trebalo da je to, posadjene su u kvalitetnu kupovnu zemlju za cveće, imaju drenažni sloj. Da ti ne bih više kvarila temu slikaću ih ovih dana i postaviti u svoju temu, a ti ako vidiš neki problem daj savet
Godina : 40 Broj poruka : 914 Mjesto : Torak Raspolozenje : Dobro Omiljena biljka : Uglavnom sve Datum upisa : 04.03.2009 Zemlja :
Ekstra su ti lepotice ni ja ne mogu da se pozalim za svoje od kad ne ekperimentisem vise dobro im ide. I ja mislim lepa kato da mozda tvoje nemaju dovoljno svetla za cvetanje jer kod mene pise u jednoj knjizi da ako imaju dovoljno svetla mogu da procvetaju cele god. bez prestanka
Uslikaj i postavi na forum. Ja, ipak mislim da ih previše prihranjuješ sa đubrivom koje ima naglašen Nitrogen. Uzmi đubrivo sa naglašenim Kalijemi Fosforom, kalij pomaže pri cvjetanju ;-)
Godina : 55 Broj poruka : 2234 Mjesto : BIHAĆ Raspolozenje : uvijek sam raspoložena Omiljena biljka : Kaktusi i sukulenti ,a volim sve što je lijepo i što cvijeta i miriše Datum upisa : 03.01.2009 Zemlja :