Orhideja zvana Jewel Orchids (orhideja nakit) ili Haemaria discolor potjeće iz podrućja Malezije, Indonezije i Burme.
Ludisia je tereristička orhideja, što znači da raste u tlu a u njihovom prirodnom okruženju se mogu naći raste na šumskim proplancima.
Oni su članovi obitelji i orhideja s doista prekrasnim lišćem koje se uzgajaju upravo zbog spektakularnih boja na listovima.
Iako postoji nekoliko varijacija boja, oni obično su tamne, crne i crvenkaste boje.
Od drugih Jewel orhideja poznate su Goodyera i Macodes koje rastu pod sličnim uvjetima.
Većina Jewel Orchids ima beznačajne cvjetove no Ludisia discolor ima grane s malim ali atraktivnim bijelim i žutim cvjetovima koji su i ugodnog mirisa.
ludisia discolor leaves Cvatu od prosinca do veljače a cvjetovi mogu trajati i do mjesec dana.
Ludisia discolour voli toplo okruženje visoke vlažnosti.
Ne voli puno svjetla a može uspjevati i na ekstremno tamnim mjestima u odnosu na ostale orhideje.
Držite ju u srednje vlažnim uvjetima i osigurajte dobru prozračnost tamo gdje ste ju stavili.
ludisia discolor alba Pošto Ludisie nemaju pseudolukovice nemaju niti spremnike vlage pazite da vam se ove orhideje ne presuše duže vremena.
Kako bi dobro uspjevale u stanovima, držite ih u terariju odnosno kućnom stakleniku kako bi joj osigurali vlažne i tople uvjete.
Neki ljudi reznice ove orhideje drže u posudama sa vodom no to ipak ne znači da biljke u cvjetnim posudama moraju uvijek biti potpuno mokre..
Oprosti stvarno nemam iskustva sa tom orhidejom. Evo nešto sam našla pa mislim da če ti pomoč.
Još par informacija
Zimska temperatura morabiti od 15-20 c
Ljetna od 18-28
Zemlja mora biti vlažna ne previše mokra 1x sedmično treba zalit, nevoli direktno sunce. To sam našla na našem forumu. Mislim da če ti pomoč. Još jedanput oprosti