Miriam ::Ne znam ja ću moje sjecnuti pogledaj na cvijet info forum od gospođe iz Norveške cvatu a izgledaju ko cvjetajuči štapovi visoki i vitki. Neke vrste se i same razgranaju neke ne pa im treba pomoć.
E pa ako to zelis srecno
ja imam 45 komada i necu se usuditi da opet pravim iste greske
Elem teta o kojoj ti pricas koja zivi u Norveskoj , ja njoj iskreno skidam kapu , ona je primer kako pobediti zone i prevazici razne probleme i dovesti do cvetanja biljke kojima nije mesto tu
Ali pre toga pitaj tu tetu koje sijalice koristi , koji tretman imaju njeni adenijumi pa cemo onda razgovarati
Ja nisam za bacanje novca na razne sijalice specijalnih spektara i sl
jednostavno smatram da smo mi hobisti i da je preskupo za neku sijalicu izdvojiti od 70 pa do 150 e
Moje misljenje je da njima treba juzni prozor zimi i to im je dovoljno , da prve 2 godine su rizicne i da se redovno ove biljke trebaju zalivati nekim fungicidima i insekticidima ako ne zive u kokos supstratu, a ako zive prehrana im je preko potrebna kako bi bili lepi i okrugli .
Ja trenutno imama obesume , arabicume (3 vrste) i somalense i mogu iz licnog iskustva reci mnogo mi se svidjaju tako su cudni
Na nasu srecu nekei krenu da se granaju odmah , neki ne , al to su sve hibridi koje mi nabavljamo i kupujemo po izgledu cveta od kojih neki procvetaju u boji u kojoj su kupljeni a drugi nas iznenade nekom rozom a trebali su biti sareni